Veelgestelde vragen over mondkapjes tegen het Coronavirus (COVID-19)

Hoe effectief zijn mondmaskers tegen het coronavirus (COVID-19)?

Mondkapjes met KN95 of FFP2 klasse bieden jezelf bescherming tegen het coronavirus. Met mondkapjes in de categorie IIR/2R bescherm je vooral anderen in je omgeving. Door een mondmasker te dragen, draag je dus in belangrijke mate bij aan de oproep van de Nederlandse regering om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Let op: het gebruik van een doek of mondmasker met FFP1-norm biedt geen adembescherming tegen het coronavirus. Voor een goede werking van de mondmaskers is het cruciaal dat je voor en na het gebruik grondig je handen wast.

Is het dragen van een mondkapje verplicht?

Zoals te lezen op de website van de Rijksoverheid is het dragen van een mondkapje vanaf 1 juni 2020 verplicht tijdens het reizen met het openbaar vervoer.

 

Hoe werkt een IIR/2R masker?

Door het masker over de neus en mond aan te brengen bescherm je de mensen in jouw omgeving tegen schadelijke druppels die vrijkomen bij uitademen, hoesten, niezen en praten.

 

Beschermt een IIR/2R masker tegen het coronavirus?

Een IIR/2R mondkapje beschermt andere mensen om u heen tegen het coronavirus. De Rijksoverheid noemt het dragen van een niet-medisch mondkapje daarom een aanvulling op de andere hygiënemaatregelen en stelt het dragen ervan verplicht in het openbaar vervoer vanaf 1 juni 2020.

 

Hoeveel IIR/R2 mondkapjes heb ik nodig?

De Rijksoverheid adviseert na iedere reis met het openbaar vervoer een nieuw of gewassen exemplaar te gebruiken. Voor de terugreis die u op dezelfde dag aflegt, heeft u dus een tweede mondkapje nodig. Het kan daarom verstandig zijn de mondkapjes in bulk aan te schaffen.

 

Wat zijn de voornaamste voordelen van een chirurgisch masker?

Voorkomt onnodige verspreiding van COVID-19/het coronavirus door personen onderling.
Door het dragen van dit masker kunnen ook activiteiten voortgang vinden die binnen een lijn van 1,5 meter niet mogelijk zijn.
Vermindert infectierisico op bevolking aanzienlijk.

 

Wanneer moet een besmette patiënt een FFP2 masker dragen?

Zodra bij een patiënt het vermoeden van besmetting ontstaat, moet deze persoon zo snel mogelijk een mondkapje dragen dat voldoet aan de FFP2 klasse of hoger.

 

Is het in contactberoepen noodzakelijk een mondkapje te dragen?

Heb jij een beroep dat je onmogelijk op 1,5 meter afstand van je klant kunt uitoefenen? De overheid heeft het (nog) niet verplicht om een mondkapje te dragen. Je kunt echter zonder getest te zijn niet met zekerheid bepalen of je het virus bij je draagt, dus het is raadzaam een mondkapje te dragen. Op deze manier laat je zien dat jij je klanten serieus neemt en je voorkomt onnodige besmetting.

 

Wie zou geen masker moeten dragen?

Kinderen jonger dan twee jaar, mensen met ademhalingsproblemen en mensen die niet in staat zijn zelf het masker af te zetten, kunnen beter geen mondkapje dragen.

 

Wat is een 14683 mondkapje?

Dit is een chirurgisch mondkapje dat voldoet aan de Europese Standaard (EN 14683:2005) voor mondkapjes m.b.t. constructie, werking en testmethoden van chirurgische maskers.

 

Krijg ik mondkapjes van de overheid?

Nee. Ondanks het feit dat de overheid vanaf 1 juni verplicht mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer moet u de mondkapjes zelf aanschaffen.

 

Hoe gebruik ik het mondmasker?

Het belangrijkste bij het gebruik van het mondmasker is dat deze de ademweg goed afsluit. Zorg er dus voor dat het masker volledig aansluit op je gezicht. Gebruik ook de vervormbare neusstrip voor een ideale pasvorm.

Het is belangrijk om de voorkant van het masker nooit aan te raken. Was voor en na het gebruik altijd goed je handen. Na gebruik moet je het mondmasker in een afgesloten vuilnisbak weggooien.

Let op: gezichtshaar, zoals een baard, verstoort de aansluiting met het gezicht en zorgt ervoor dat de mondmaskers minder goed werken.

Hoe moet ik het mondmasker opdoen?

Stap 1: Reinig je handen met zeep en water of met alcoholhoudende desinfecterende handgel.

Stap 2: Zorg dat je mond en neus volledig bedekt zijn met het masker en controleer dat er geen open ruimtes zijn tussen je gezicht en het masker.

Stap 3: Voorkom dat je het masker tijdens gebruik aanraakt. Wanneer je dit wel doet, dien je direct je handen te reinigen met zeep en water of met alcoholhoudende desinfecterende handgel.

Stap 4: Vervang het masker voor een nieuw exemplaar zodra het vochtig is geworden. Let op dat je maskers voor eenmalig gebruik niet vaker gebruikt.

Stap 5: Verwijder het masker door het aan de achterkant vast te pakken en gooi het weg in een afgesloten prullenbak. Probeer te voorkomen dat je het masker aan de voorkant aanraakt.

 

Hoe gebruik je medische mondkapjes?

 

Hoe verwijder ik het masker?

Stap 1: Pak het masker aan de achterkant vast en voorkom dat je het beschermende deel aanraakt.

Stap 2: Gooi het mondmasker weg in een afgesloten prullenbak.

Stap 3: Was na gebruik zorgvuldig je handen met zeep en water of met alcoholhoudende desinfecterende handgel.

 

Hoelang beschermt een mondmasker?

Het wordt aangeraden om een mondmasker niet langer dan acht uur te gebruiken. In de volgende gevallen is het raadzaam het mondmasker eerder te vervangen:
1) Ademhalen wordt moeilijker
2) Het mondmasker is beschadigd
3) Het mondmasker is vochtig

Hou er bij het plaatsen van je bestelling dus rekening mee dat je voldoende mondmaskers bestelt.

Let op: vochtige en/of beschadigde mondmaskers bieden geen bescherming.

 

Is hergebruik van het mondmasker veilig?

We adviseren om het mondmasker in elk geval om de acht uur te vervangen. Indien je het mondmasker gebruikt bij de behandeling van besmette personen is het af te raden het masker na de behandeling opnieuw te gebruiken. Nu er een nijpend tekort is aan mondmaskers onderzoekt men de mogelijkheid om maskers te desinfecteren. Garanties hiervoor zijn er nog niet.

 

Hoe moet ik het mondmasker schoonmaken/reinigen?

De mogelijkheid om de mondmaskers te desinfecteren wordt momenteel onderzocht. De resultaten van dit onderzoek zijn vooralsnog onbekend.

 

Hoe gebruik ik een mondmasker bij een verkoudheid?

Het dragen van een mondmasker terwijl je verkouden bent, is zeer sociaal. Je houdt hierdoor namelijk je bacteriën bij je en voorkomt dat anderen ziek worden wanneer je ademt of niest. Volg voor het gebruik onze normale gebruiksinstructies.

 

Kan ik het mondmasker retourneren?

Het mondmasker mag binnen 14 dagen na aankoop geretourneerd worden, mits deze niet uit de verpakking is gehaald. Om hygiënische redenen kunnen wij mondmasters buiten de oorspronkelijke verpakking niet in ontvangst nemen.

 

Wat is de levertijd van de mondmaskers?

Na plaatsing van je bestelling, worden de mondmaskers binnen 2 á 3 werkdagen bij je bezorgd. We verzenden je bestelling veilig.

 

Welke betalingen worden geaccepteerd?

We bieden een veilige en versleutelde (https) betaalomgeving via jouw bank.
Je kunt betalen via IDEAL, VISA, SOFORT en ook Bankcontact. Betalingen via een bankoverschrijving worden eveneens geaccepteerd.

 

Waar kan ik informatie vinden over het coronavirus?

Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het COVID-19 virus (coronavirus) is het raadzaam om de sites van het RIVM en de WHO goed in de gaten te houden.

Actuele informatie over het coronavirus: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel

Laatste updates van de WHO: who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019