Mondkapjes

Al onze mondkapjes zijn speciaal geproduceerd voor consumenten en niet voor de medische sector.

Zelfde dag verzending voor 15 uur
 CE gecertificeerd
Direct service bij vragen
Geen verzendkosten vanaf €100
Al onze mondkapjes zijn geschikt voor het openbaar vervoer!

Voor grotere aantallen kunt u terecht op onze groothandel pagina!

Mondkapjes

Onderstaande mondkapjes zijn speciaal geproduceerd voor consumenten en niet voor de medische sector.

✔ CE gecertificeerd
Voor 15u besteld, zelfde dag verzonden.
Gratis verzending vanaf €100

Voor grotere aantallen kunt u terecht op onze groothandel pagina.

Informatie over de mondkapjes

 

 

Zijn onze mondkapjes geschikt voor particulier gebruik?

Onze mondkapjes zijn speciaal geproduceerd voor consumenten en niet voor de medische sector. Onze FFP2/KN95 en onze Chirurgische Type IIR (2R) mondkapjes zijn gemaakt op productiestandaarden voor de medische sector maar zijn gemaakt voor de particulieren sector. Hierdoor kunnen wij mondkapjes aanbieden die wel echt bescherming bieden voor zowel de drager als anderen. Onze mondkapjes mogen niet gebruikt worden in de medische sector en het is ook een mythe dat u een boete kunt krijgen voor het dragen van een FFP2/KN95 mondkapje.

Wat is het verschil tussen mondkapjes van mondkapjes-specialist en andere mondkapjes?

Mondlapjes is misschien wel de beste omschrijving voor de simpele mondneusmaskers die sinds kort in veel winkels liggen. Ze zijn met name bedoeld om anderen te beschermen tegen virusdeeltjes van de drager en beschermen de drager nauwelijks, aldus het RIVM. Het coronavirus (COVID-19) verspreidt zich vooral via druppeltjes die door de lucht heen zweven en die dringen door de stof van de katoenen mondkapjes heen. Dit geldt niet alleen voor katoenen mondkapjes maar ook de Type 1 en 2 van de chirurgische mondkapjes. In een experiment met maskers gemaakt van t-shirt materialen bleek dat deze mondkapjes 40-90 % van de deeltjes niet filteren, tegen de slechts 0,12% procent van onze FFP2/KN95 mondkapjes. De chirurgische mondkapjes van Type 1 en 2 boden maar tweemaal zoveel bescherming als de mondlapjes gemaakt van t-shirt materialen. Onze FFP2/KN95 mondkapjes bieden wel bescherming voor de drager voor het coronavirus, en dit geldt in mindere mate ook voor Chirurgische Mondkapjes Type IIR (2R). Deze Chirurgische Mondkapjes Type IIR (2R) zien er net zo uit als de chirurgische mondkapjes van Type 1 en 2 maar laten geen vocht door. Bij de Hema en Etos kunt je de mondlapjes voor circa 1 euro per stuk kopen, maar bij ons zijn de Chirurgische Mondkapjes Type IIR (2R) al vanaf 50 stuks beschikbaar voor 60 eurocent. En wij werken met staffelkortingen waardoor de mondkapjes nog voordeliger worden als je er meer koopt! 

Welke verschillen zijn er tussen mondkapjes?

Er bestaan verschillende soorten mondmaskers. Zo zijn er maskers die vooral gebruikt worden tijdens renovaties en bouwwerkzaamheden (FFP1-norm) en mondmaskers die effectief beschermen tegen virussen (FFP2- of KN95-norm). De KN95 mondmaskers van de Mondkapjes Specialist behoren tot de laatste categorie en beschermen de drager effectief tegen het coronavirus.

 

Wat is het verschil tussen een FFP2 masker en een IIR/2R masker?

Een FFP2 masker filtert de ingeademde lucht en biedt zelfbescherming. Een IIR/2R mondkapje filtert puur de uitgeademde lucht en beschermt dus met name jouw omgeving. Al onze mondkapjes zijn geschikt voor het openbaar vervoer en speciaal gemaakt voor particulieren!

 

Wat is een IIR/2R masker?

Dit is een chirurgisch mondneusmasker met als doel jouw omgeving te beschermen tegen de door jou uitgeademde lucht. Het masker voldoet aan de Europese Standaard EN 14683:2005 en filtert de druppels die vrijkomen bij uitademen, praten, hoesten en niezen. Een IIR/2R masker beschermt mensen in uw omgeving tegen COVID-19/het coronavirus.

 

Wat is het verschil tussen IIR mondkapjes en 2R mondkapjes?

Er is geen verschil tussen IIR mondkapjes en 2R mondkapjes. Beide beschrijvingen kunnen gebruikt worden voor hetzelfde mondkapje.

 

Wat is het verschil tussen een 1R en een 2R masker?

2R maskers (type 2) kunnen op een efficiëntere manier bacteriën uit de lucht filteren dan 1R (type 1)maskers. Om precies te zijn hebben R1 maskers een BFE (Bacterial Filtration Efficiency) van 95% terwijl R2 maskers een BFE van 98% hebben.

 

Wat is FFP2?

In Nederland moeten mondkapjes aan de Europese standaard EN 149:2001 voldoen. Deze standaard voor ademhalingsbeschermingsmiddelen heeft drie verschillende klassen (FFP1, FFP2 en FFP3).

FFP1 verwijst naar mondkapjes met de minste filtering. Mondkapjes in deze klasse hebben namelijk een aërosolfiltratie van slechts 80%. Bij deze mondkapjes kan tot 22% lekkage plaatsvinden. Dit masker wordt dan ook voornamelijk gebruikt voor bouwerkzaamheden en niet voor bescherming van de gezondheid.

FFP2 maskers filteren maar liefst 94% van de lucht. Bovendien kunnen deze mondkapjes maar 8% lekken. Vanwege de effectiviteit van deze maskers worden deze mondkapjes veel gedragen door professionals in de zorg. Momenteel worden ze veel gebruikt voor bescherming tegen COVID-19/het coronavirus.

FFP3 is het keurmerk voor maskers met een aërosolfiltratie van 99% en een maximum lekkage van 2%. Deze maskers werken met name tegen de bescherming van kleine deeltjes en zijn daarom populair bij mensen die met asbest moeten werken.

 

Wat is KN95?

KN95 is een Chinese standaard die de kwaliteit van het materiaal van de mondkapjes aangeeft. Mondkapjes die voldoen aan deze norm hebben een filtratie 95% of meer bij deeltjes die groter zijn dan 0,3 micron. KN95 maskers bieden effectief bescherming tegen de verspreiding van virussen als COVID-19/het coronavirus.

 

Wat is het verschil tussen KN95 en FFP2?

Internationaal wordt de KN95 certificering erkend als de gelijkwaardige variant van de hierboven beschreven FFP2 norm. De ondergrens van het minimaal toegestane filtratie percentage ligt in de KN95 klasse zelfs iets hoger dan bij de Europese FFP2 klasse.

  • >90% (KN90)                    >80% (FFP1)
  • >95% (KN95)                    >94% (FFP2)
  • >99,97% (KN100)             >99% (FFP3)

 

Hoe effectief zijn FFP2 maskers?

Een virus, zoals COVID-19, kan verspreid worden door vochtdruppeltjes vanuit de longen, die via kuchen of niezen je lichaam verlaten. Deze druppeltjes kunnen 1,5 meter ver reiken en iedereen die zich binnen die afstand bevindt besmetten. Bovendien kunnen de druppeltjes op oppervlakten belanden, die later door anderen aangeraakt worden. Mondkapjes die ten minste voldoen aan het FFP2 keurmerk, zijn effectief in het voorkomen van deze manier van verspreiding. Centers for Disease Control and Prevention raadt aan maskers te dragen om het coronavirus tegen te gaan. Met name in publieke omgevingen waar social distancing lastig te handhaven is, zoals in supermarkten, apotheken en openbaar vervoer, wordt het sterk geadviseerd.